În mod neașteptat, numărul ortodocșilor care serbază Crăciunul pe stil vechi depășește numărul celor care respectă stilul nou, printre care și majoritatea românilor.
Faptul se datorează numărului mare de ruși, pe care revoluția din 1917 i-a apucat pe stil vechi, iar schimbarea calendarului făcută de sovietici n-a afectat și sărbătorile religioase.
Obiceiuri pe stil vechi
Tradiția sărbătorilor de Crăciun la ruși este foarte veche, datând cel puțîn de pe vremea kneazului Vladimir, din secolul al X-lea.
Obiceiurile lor însă diferă de ale noastre. Colindele sunt mai rare, dar, în schimb, se organizează coruri cu cântece tradiționale, în aer liber. Un spectacol la care vine cine vrea și rămâne cine răbda de frig.
În Rusia, ca și în alte părți, este răspândită superstiția conform căreia potcoava aduce noroc. Că urmare, fierarii din toată țară trudesc din timp, ca să fabrice cât mai multe potcoave, pe care amatorii de noroc le cumpără și le așează în pragul casei.
Un alt obicei spune că atunci când în dimineața de Crăciun primul intrat în casă este un bărbat, se va revarsa belșugul asupra casei. Dacă, dimpotrivă, primul intrat este o femeie, casa va fi lovită de nenorociri. Ca urmare, în dimineață de Crăciun femeile stau toate acasă, ca să nu-i nenorocească pe alții. Rușii mai au obiceiul să nu păstreze pentru a doua zi resturile de la cina de Crăciun. Ele trebuie duse la marginea localității, de unde le vor culege lupii, întrucât cei care nu au grijă de lupi le vor cădea pradă în timpul anului. Rusia este țara cu cea mai numeroasă populație de rit ortodox din lume (estimată la aproape 100 milioane credincioși), după care urmează Ucraina și România (circa 17 milioane credincioși declarați de rit ortodox). În țara noastră este oficializat calendarul grigorian, dar nu puțini îl respectă și pe cel iulian.
Crăciunul se serbează pe 7 ianuarie de către aproape 9.000 de ruși ne-lipoveni, 22.500 sârbi, numeroși ucraineni, dar și români de-ai noștri tradiționaliști care și-au păstrat ziua festivă din tată în fiu. În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reuneste la masa tradițională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, pește, ciorbe și borșuri, zacuscă, totul stropit din abundență cu vin rubiniu și votcă.
Rușii lipoveni pun pe masă de Crăciun preparate ca haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză). Gospodinele basarabence pregătesc colaci mici şi „ajunel”, pe care le leagă cu o aţă, alături de câteva flori de busuioc, apoi le agaţă de icoană şi le păstrează până când se sărbătoreşte Sfântul Gheorghe. După aceea, le scot şi le dau animalelor să mănânce, pentru a păzi casa de spiritele rele şi ghinion.Aceste tradiții și multe altele fac parte din sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi.
Celebrează alături de cei dragi și vino alături de noi, echipa Ambient Hotels.