De câţiva ani buni, ziua de 31 octombrie este cunoscută şi în România, ca fiind ziua de „Halloween” sau „Sărbatoarea tuturor sfinţilor”.
Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică, fiind introdusă şi în alte ţări de imigranţii irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Celţii credeau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii şi coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monştri şi ieşeau pe străzi pentru a face mult zgomot şi, astfel, ziceau ei, speriau spiritele rele.
Americanii fac cu ocazia Halloween-ului pregătiri mai mari decat de Crăciun sau Paşte. Totodată, cu ocazia sărbătorii de Halloween, în America a apărut şi s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măşti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome..etc, dar şi nelipsiţii dovleci scobiţi. Copiii se costumează şi merg la colindat, din casă în casă, gazdele fiind obligate să îi primească şi să le dea bomboane, altfel riscă să fie speriaţi de către participanţi. Alţi tineri, mai curajoşi, merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire şi se distrează făcând ocultism şi spiritism.
Alte popoare văd însă sărbătoarea de Halloween ca pe o sărbătoare păgână, o zi în care morţii părăsesc mormintele.
De Halloween se pregătesc dulciuri specifice, iar cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate, acestea fiind preparate tradiţionale din Marea Britanie şi Irlanda. Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără barmbrack, o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac. O altă delicatesă a Halloween-ului este plăcinta cu dovleac. Pentru a ieşi dulce, acesteia i se adaugă sirop de arţar, iar pentru a fi sărată se pregăteşte cu piper şi sare.
Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, în sensul că nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice (măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc ), însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween. Pentru noi, ca popor, Halloween-ul este un prilej de joacă şi carnaval, pe de o parte, iar pe de altă parte, un motiv de a organiza sau participa la o petrecere dedicată şi de a se elibera de problemele cotidiene.
În cultura tradițională românească spiritele defuncților se manifestă printre cei vii în perioada marcată de zilele de ajun a două sărbători mari: Sf. Gheorghe (22 aprilie) și Sf. Dumitru (25 octombrie). Perioada de maximă activitate este în ajunul Sf. Andrei (29 noiembrie).
Legendele si povestile sunt relatate cel mai bine in Transilvania, asa ca noi va invitam sa petrecem Halloween-ul costumati, alaturi de maestrul de ceremonii, Dracula.
Locatia perfecta inainte si dupa petrecere, Rezidenta Ambient din Brasov, va ofera confortul de care aveti nevoie.