Transfăgărășan & Bâlea Lac

Traseul a fost construit în anii ’70 cu sacrificiul multor vieţi omeneşti. Prin spectaculozitatea sa, crestele montane abrupte, coloritul florei, cascada Bâlea, lacul glaciar Bâlea şi variaţiile de altitudine, acesta te atrage la fiecare pas.

Transfagarasanul are o lungime totală de 151 km şi leagă cele două provincii româneşti, Transilvania şi Muntenia. Traseul porneşte din imediata apropiere a localității Cîrțișoara (intersecția cu DN1 – E 68), intră pe Valea Bâlii și străbate în amonte zonele turistice Bâlea Glăjărie, Bâlea Cascadă și Bâlea Lac – Capra. Unul dintre cele mai spectaculose puncte ale traseului este tunelul de 887 de m care leagă zona Capra de căldarea glaciară Bâlea unde şoseaua atinge altitudinea maximă de 2042 m.

Bâlea Lac

Este un lac glaciar aflat la o altitudine de 2.034 m în Munții Făgăraș.
Căldarea Glaciară Bâlea, care adăposteşte emblematicul lac cu cea mai frumoasă cabană semilacustră, este de departe cel mai important centru al sporturilor de altitudine din Carpaţii României. Situat în inima masivului Făgăraş – el însuşi cel mai grandios complex montan al Carpaţilor noştri – zona Bâlea Lac, parte a rezervaţiei naturale omonime (180 ha suprafaţa), prezintă un relief glaciar tipic cu morene, terase, vale în formă de „U”, dominat de creste adânc crenelate. Peisajul de o frumuseţe austeră unică este copleşitor atât vara, cât mai ales în anotimpul alb. Atunci se mută aici fascinanta lume a nordului îngheţat, cu zăpezi înalte, sclipitoare, atârnate parcă de streaşina înălţimilor ce se contopesc în albul norilor efemeri. Din Şaua Netedului, privirea cuprinde o nesfârşită succesiune de culmi înalte, care ascund văi glaciare complexe suspendate sau simple, vârfuri ascuţite şi pinteni, ace şi turnuri masive aliniate cuminte pe un fronton alpin cu iz hymalaian. Pe lacul cu gheaţă de peste un metru, picură în soare stalagmitele cascadei încremenite de ger sub Fereastra Bâlii.

Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750 o nouă menţiune precizează prezenţa în zonă a căpitanului Jacob Zultner, cu scopuri geografice legate de trasarea graniţei.

Echipa Ambient vă așteaptă cu multe surprise și vă stă la dispoziție pentru orice aveți nevoie. Sunteți bineveniți!

Leave Comment